Jul 8, 2011

HAPPY ELEVEN MONTHS

sembilan julai duaribusebelas ----> anak ummy dah 11 bulan!!!

HAPPY ELEVEN MONTHS precious MIQAEL! ummy love you and adore you more each day
:D

alhamdulillah, dah nak dekat setahun dah umur diaaaa :)

sekarang dah macam macam boleh buat.


1. kalau cakap show me ur eyes atau mata mana? : nanti dia kelip kelip mata dia. comel gile dia kelip kelip mata tuuuuu


2. pastu tanya lagi, where ur teeth takpon gigi mana? : elok je dia nganga mulut sambil lidah dijelirkan haha! gigi tak tunjuk pun :p

3. kalau cakap clap ur hand atau tepuk tangan atau nyanyi tepok amai amai : beria tepuk tangan walaupun kadang kadang tak de bunyi 'pap pap pap' pun hihi

4. dah pandai lambai tangan dah. nak keluar rumah je lambai tangan. babai orang keliling. kadang kadang orang tu dah masuk rumah baru nak babai. ape da miqael ni.


5. suka panjat tanggaaaaa. penat menjaga dia woh naik turun tangga. nak beli sfety gate memang sampai sekarang tak beli la kan. halang tangga guna sofa je hihi


6. dah panjat meja tv! abah dia kat luar basuh lantai luar, ummy dia pegi dapur kejap amek barang. tetibe keadaan kat living hall macam senyap je. apa lagi, pegi la jengok kejap. rupa rupanyaaaaa dah ada atas meja tv!!!! elok je Miqael duduk atas tu, senyap je dia. rupanya senyap pasal tak boleh turun haha! tu laaaaa pandai sangat panjat tapi tak reti turun. nanti ummy ajar camne nak turun eh hihi

7. suka meniarapkan diri kat lantai. tapi meniarap bukan sebarang tiarap, dia jilat lantai daaaa. eeee pengotor la miqael niiii

8. kutip kutip benda kat lantai tu memang tak boleh nak cakap ape dah. tetiap hari la kene vakum. rambut pun nak kutip tau!

9. makan ubat sila jangan guna picagari yg doktor kasi tu ye. sampai bulan depan la memang dia tak makan ubat tu. sila gunakan sudu. kalau guna sudu, laju jeeeee.

10. sekarang tak suka makan bubur dah. nak makan apa yang kita makan. terpaksa la share makanan dengan dia sekarang. takyah masak bubur dah.

11. dah pandai dah sikat rambut sendiri hihi.. nampak je sikat dia, dia amek sikat pastu sikat rambut dia. kadang kadang tak kene rambut pun dia main sikat jugak haha.

12. berus gigi pun sendiri. takde la berus macam kite kan tapi still la dalam kategori memberus gigi hihi. gigi dah 7 batang jadi wajib setiap kali mandi berus gigi tau miqael.

13. miqael suka joget ye kawan kawan. pantang la dengar lagu, badan tu mesti nak goyang. suka dengar asmaulhusna. mesti depan tv tak gerak gerak. badan macam biasa goyang jugak. lagu m.daud kilau pon dia nak goyang jugakkkkk T__T

ummy tunggu bila la Miqael boleh jalan ni. kawan Miqael dah boleh jalan tau sayang. cepat jalan Miqaellllll.

next month Miqael adalah SETAHUN! apaaaaaaaa? SATU TAHUNNNN??? oh-tidak-sabar! semoga anak ummy sentiasa sihat walafiat :)


a day before he turns 11mo :)


Jul 6, 2011

hari besarrrr

slurrrppppp (menyedut starbucks coffee free yang lazat dengan penuh kenikmatan). kalau free memang semuanya sodap heheh.



oh ok, dah boleh mula cerita. eh takde la cerita sangat tapi tetibe rasa macam nak conteng conteng di sini. seperti yang korang tau anak kesayangan saya yang bernama Miqael itu adalah hampir berumur satu tahunnnnn! sabtu ni beliau akan berumur 11 bulan makanya lg sebulan sudah setahun! tidak sabarrrr! tapiiiii masa umur dia genap setahun tu adalah pada bulan puasa. sorry miqael, no party for u dear hihi. kita solat terawih sesama kat surau je k. nanti ummy doa banyak banyak supaya anak ummy ni sentiasa sihat, jadi anak soleh, dengar cakap ummy abah, lembut hati, baik budi pekerti, bijak pandai, murah rezki, jadi orang kaya yang pemurah :). beruntung tau miqael sambut burfday bulan puasa tau sayang, jadi jangan sedih sedih kalau ummy tak buat party utk miqael eh. tapiiii dun worry, ummy dgn abah kompem bagi hadiah punye. walaupun hadiah tu hanyalah sebuah doa dari ummy utk anaknya :). kalau ada rezeki lebih, ummy belikan hadiah besau besau ok hihi.

eh tapi kan tak tipu, memang eksaited bile anak nak umur setahun dah. rasa macam tak sabar tunggu dia setahun. ape motif tak sabar tu tak tau. tapi macam eksaited semacam hihi. siap online tengok toys yang best best. macam semua nak beliiiii. lepas tu tengok harga, kecewa sbb mahalllll haha! takpe, takpe, semoga ummy murah rezki. dapat rezki terpijak ke :p.

lagi sebulan++ je hari besar Miqael! cepatnya masa berlaluuuuu. sila cepat jalan miqael sayang! nanti kite pegi taman burung, ummy teringin nak pegi haha! nanti miqael kalau dah jalan boleh lari lari kejar burung. jangan tetibe miqael terbang macam burung sudah. pingsan!!

ok sesape nak kasi hadiah kat Miqael boleh je, besar tapak tangan ummy dia terima heheh. korang doakan Miqael sentiasa sehat dan jadi anak yang baik pun dah kira besar dah hadiah tu :). baik! sehingga bertemu lagi di entri akan datang, papaiiii!~


eh tunggu jap! korang rasa nak pegi holiday tak?? apa? nakkkk??? meh sini nak share. matta fair is comingggggg this augusttttt!! jangan lepaskan peluangggg. jom korang!








Jul 5, 2011

sangat la nakkkkk

yes, i need a vacation!




** brape kali plan ntah, tak pernah nya nak jadiiiii T___T **



Jul 4, 2011

korang pernah rasa tak?

dah masuk july dah.

dah nak dekat bulan puasa dah.
(puasa tak habis ganti lagiiiii T__T)

dah seminggu tak g keje dah.

-----

korang pernah rasa tak nak berenti kerja? pernah? kalau pernah angguk sekarang. kalau tak, sila geleng laju laju :p

ntah kenapa hari ni tahap la asyik fikir nak berenti kerja dan cari kerja lain. sirius memang dah bosan tahap kerja sini. tak dapat dah nak tahan tahan tahap kebosanan ni. tapi tu la, nak carik kerja lain ingat senang jaman sekarang ni? payah kannnnn. 20 resume yang hantar belum tentu kene panggil pun. abes camne? kerja sini sampai ada cucu ke? taknakkkkk. adalah sangat gembira kalau dapat buat bisnes sendiri. ni pun tgh survey survey. kalau ada rezeki buat bisnes, alhamdulillah. kalau tak, memang kene cari kerja lain. oh sirius aku tak happy kerja sini dahhhhh. nak pergi kerja memang tak pernah nak suka la kan. rasa macam terpaksa huhu.. gile tak best macamni. kalau boleh nak la pergi kerja rasa happy, rasa bersemangat ke kan. kini tidak lagi. pergi keje sebab nak dapat gaji je ni ha. tak pernah rasa suka pun dengan apa yang aku buat sekarang ni. teruk bebenar la kan aku ni. ok, sape ada tau keje kosong yang menarik, angkat tangan! meh sini kasi tau eh. tolong la jangan kemut kemut. kesian orang di sini T___T


yang kebusanan,
meezameez






Jun 24, 2011

yes, i hate you!


korang pernah keje time raya? musti tak pernah kan.. aku dulu sebelum kawen mmg pernah keje time raya tapi ni dah kawen pon kene jugak. masa zaman anak dara memang la tak berapa kisah sangat tapiiiii sekarang dah ada anak memang kisah. sedih kot kene keje time raya. sebak lagi sampai skang ni ha. dan dan jadual kene rombak. tak faham kenapa rombak jadual padahal jadual sebelum ni memang bukan aku yang kene. tetibe dapat emel cakap kene rombak bagai. tak marah, tak sedih kalau dapat tau sebelum rombak ni. yang tak puas hati tu kenapa ROMBAKKKKK. motif kau rombak jadual? ke sebab orang yg kene keje raya tu minta rombak? pastu kau suka hati la rombak. nak cakap dia keje raya tahun lepas tak pulak. ok fine, aku tanya orang yg rombak jadual ni, dia cakap sbb orang tu dah kene keje raya last year. celah mana! tak tangok jadual last year ke kau niiii. main rombak je tau. berharap la raya korang tak meriahhhhh (eh tak baik kan mintak yang tak baik utk org lain? tapi tu la geram tahap gaban dah!)

miqael sayang, ummy kene keje la raya ni. miqael raya dengan abah eh nanti petang ummy balik keje ummy raya dengan miqael *sob sob* T___T


** semalam ada orang baik hati. baik hati kot orang tu. kat opis aku ni kan kene parking double kan sbb tgh buat building baru jadi parking adalah terhad. jadi semalam parking double, tetibeeee ada org call ingatkan suruh alih kereta rupanya dia suruh amek tempat parking dia sebab dia nak keluar dah. padahal bukan kereta dia yg kene block tapi sanggup kot call soh amek parking dia. gile baik hati kalau aku memang tak lah. sape cepat dia dapat la tempat parking aku tu haha. **


Jun 22, 2011

selamat sudah



alhamdulillah selamat dah pindah rumah baru :). lega dah rumah siap kemas semua eh tak semua sangat ada lagi 2 kotak barang yang tak tau nak letak mana barang barang tu. maklum la kan rumah baru maka byk benda lagi takde hihi. rasanya kene letak dlm store dulu la kot. pening tahap nak kemas barang padahallll bukan banyak mana pon, selori je pon kan. ke selori tu banyak?? eh tak banyak sebab katil dengan almari miqael pon ada jadi space barang sikit je la dlm lori tu. nak mengemas tu kemalasan habisssss. tapi kalau tak cepat kemas serabut tengok. sekarang dah cantek maneeesss dah rumah walaupon boleh kira kot barang apa je ada dalam rumah tu haha. kalau orang datang musti tau la orang ini baru pindah rumah. nak beli semua terus nan ado duit kan. jadi pelahan pelahan la.



ok, lepas ni semua rancangan yang macam deko deko eric tu kene masuk. harapan besar niiiii. mengharap barang free je kau ni kannnn. tapi tipu la kalau korang taknak barang free kan kan kannn. ep ep jangan tipu. berdosa sangat, Allah tak suka. kan musti suka punya dpt barang free. makan free apatah lagi haha. ok tetibe lapar. puasa sebulan pun tak habis ganti lagi camne? meh sini korang tolong ganti sket :p

ok la, gamba dalam rumah nak tunjuk pun segan sebab memang kosong la. takpe, tunggu i dah dapat masuk deko deko eric nanti, i show off ok u ollssssssss haha. ok dah nak berangan kejap.

Jun 14, 2011

berpindah


esok nak pindah rumah dah. berdebar nak duduk sendiri niii. tak tau apa perasaan sebenarnya. nak kata suka tak jugak nak kata tak suka pon tak jugak. tapi semalam mak ada tanya "best kan nak pindah rumah kan? mesti excited kan?". nak tau aku jawab apaaaa? aku jawab mcm ni "tak lah, tak best kot (sambil buat muka sedih). best ke duduk sendiri mak?". entah kan kenapa hati rasa macam tak suka tapi kadang kadang rasa tak sabar. camne? ke sedih sebab nak pisah dgn mak dan adik adik? kannnnn rasanya yang itu la kot. sedihhhhh T___T. tak dapat nak borak borak tetiap hari dah. nak share cerita tetiap hari T___T. mak cakap dulu lepas nikah je mak pindah rumah sendiri. mak cakap mak seronok tinggal sendiri tapi kenapa aku tak rasa eh?? mak dgn tokne cakap aku dah manja sangat dah ni. angah pon cakap macam tuuuu. cis. tapi ye la kot. macam tak best la duduk jauh jauh ni. macam susah nak mengadu haha. padahal kau dah ada suami nak mengadu ngadu kan. ah ngengada la kau. agaknya takot rindu mak kotttt huhu.. takpe, weekend boleh balik rumah mak heeeeee :D

naseb baik rumah mak adalah 20min je. kalau berbatu batu utara selatannnn??? nanges hentak kaki la kot haha over! ok, sekarang kene duduk sendiri dah. semua kene buat sendiri dah. harap harap semua berjalan lancar, amin :)


**haha klaka masa tulis ni pon boleh tak airmata nak titis titis jugak? haha**


ok,
here are some tips yang aku tercuri kat web mana ntah lupa. tips pindah rumah:

1.
Get organized - Moving your house involves a lot of details. From packing to shipping, each step requires thinking, attention and implementation. Get organized by packing things from each room. This also makes unpacking easier as you know where to place things. A checklist is necessary to be systematic.

2. Set family members to motion - Do not embrace all the tasks by yourself. Get the help of family members in packing and labeling. If no family or friend is available to help, get hired help.

3. Pack expensive and breakable items with more care - PCs, antique collections and pieces of art need to be expertly wrapped and transferred.

4. Do not try to move everything - In most house moving experiences, we get to see a lot of useless junk that we no longer use or need. Dispose such items and do not bring them along.

5. Inform important people of your move - Inform bankers, relatives, schools, and your office about your change of address. Cancel local gym and association memberships.

6. Get valuable things insured for the move - Make sure that you have insurance for the most valuable items of your home.

7. Hire movers and shippers - Do not attempt to do the actual moving by yourself. Professional movers are needed and you can actually get very affordable deals without exposing yourself to too much stress.

selamat berpindah rumah meezameez!~

Jun 13, 2011

budak kacamata

miqael suka sangat cermin mataaaa. pantang la nampak tokma dia punye cermin mata ke nenda dia punye ke atok dia punye ke, tangan tu cepat jeeeee. tokma cakap "dia nak sgt cuba kan, kasi dia try" haha. meh sini tengok miqael dah tua tua macam ni la ghupenye heheh

.
.
.
.
.
.
.
.
.




terus duduk siap bersandar dapat try cermin mata tokma hihi


** rindu miqael **

Jun 9, 2011

geli hati

hahah! tak tahan tengok iklan ni. klaka gile. tak boleh tak gelak bila tgk iklan niiii. tadi makan makan beborak pasal iklan ni pon boleh gelak beria haha. berkesan ok iklan ni. mamat tu kunun comel la nak buat camtu skaliiii hamek kau gurlfren dia lagi romantik kuasa seploh haha!

tengok lagi meh iklan ni meh
meh la kite gelak samaaaaa pleaseeeeee haha






Jun 2, 2011

hormon beria

adalah tetibe beria-ia suka nak masuk contest. tetibe je ok. pertukaran hormon agaknya heheh.

tapi contest yang senang senang je la. kalau yang tulis ala ala macam karangan tu tidak la dapat nak join. sifat M adalah meneballl kalau bab bab karang mengarang nih. tapi karang blog takpe. itu mudah sebab ayat sesuka hati, kalau untuk contest kang musti kene ayat maneeessss punye. akak bab bab ayat maneeesss memang tak boleh dek non. ayat ayat merapu rapu itu kegemaran!

ok, sesape ada contest senang senang mari sini kabarkan kepadaku. tangan, jari jemari malah jari kaki juga adalah sangat gatal nak masuk contestttt ^__^

eh tapi kan kalau hadiah contest adalah ipad, karangan 5000 patah perkataan pon aku sanggup hik hik. tapi tolong la kasi menang sebab bukan senang ummy miqael ni nak karang mengarang :p

ok dah cukup.


suka gelak suka gigitttt

si garang miqael adalah suka sangat gelak gelak dan suka sangat gigit gigittt. dia tengok kite gelak pon dia boleh gelak skali padahal tak cakap dengan dia ponnnnn. orang gelakkan jambu maharaja lawak tu la miqael. kalau dia geram dia gigit terus. apa dia kesah. kata gigi dah ada 7 batang harus la show off kan. tu yang sedap je dia gigit. saket tahap! siap berbekas ok. gigit tak ingat punye! bayangkan kalau semua gigi dah ada???? agaknya berdarah darahhhh. naseb baik la anak sendiri kan, layankn je la. saket pon tahan T__T


saje je upload video dia sedang gelak akibat kene geletek hihi :)




oh yang ini adalah kes taknak makan obat. obat tu pahit jadi dia tak suka haha! last last aku gak dia gigit. marah la kot sbb paksa makan obat haha. muka puas hati gile lepas gigit ummy! saba je la.




*rindu rinduan pada miqaellll*

Jun 1, 2011

berberi beri

haha! orang lain pakai BB kau pon nak pakai kannnnn. nan ado tau pakai haha! baru sahaja angah membelanja kakaknya ini bb bold 3 tapiii kakaknya adalah tahus pakai kan. memilih bb kerana encik suami pakai bb maka ingat nak bbm la kunun kan tapiiiii ado la tahus nak bbm haha! siap boss ajar kot nak accept bbm request camne haha! nak cari no pin pon terkial kial siap googleeeee :p.

takpe la, malam ni bukak buku sambil belajar dgn encik suami. haih. ni belom ipad ke playbook ke iphone ke kan.

orang lain nak kau pon nak. orang lain takpe la hebat bergadjet gadjet ni tapi kauuuuuuu T___T

sebab ni la bertahun tahun tak tukar henpon. sekali tukar macamni la pulak huhuuu.

tapi paling nak skali adalah ipad 2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kumpul wang, kumpul wang! (tengok, tengok, maseh nak jugak!)





si lanun kacak

semalam berjumpa captain jack sparrow. maseh kacak seperti dulu :)
.
.
.
.
.
.

sangat la berbakat dia ni kannnnn malah kacak lagi
(bahasa macam tak betul tapi korang paham kan. ok asal paham)



gadis ini cantekkkk

Astrid Berg├Ęs-Frisbey

beautiful and alluring mermaid :)



hampa kerana keira digantikan dgn penelope tapi ok jugak dia berlakon tapiiiii macam suka lg keira

tapi takpe, gile best cerita ni! sila pergi tontonnnn!

itu je nak cakap kat korangggg heeeee :D



*lama gile tak tangok wayang. last movie adalah hantu kak limah*


*nak upload video miqael tapiiiiiii internet macam hapeeeee* T__T



May 29, 2011

Pencarian Blog Kemas, Cantik dan Berinfomasi BY QISZANA

lalu lalu blog fini tetibe terbaca satu entry pasal pencarian blog kemas,cantik dan berinformasi. macam menarik!!! di hari minggu yang aman damai tapi sedang bekerja, elok sangat la mencuba naseb masuk pertandingan ni hihi. adalah pertama kali join contesttttt. jadi macam blur blur sket tak tau nk buat ape. maka ikut je arahan yang diberi seperti ini:

1. Letakkan banner Qiszana. (Wajib )

>> tadaaaaaaa :


2. Follow blog supaya senang update entri baru Qis ( tak wajib )

>> tak wajib tapi suka nak follow :)


3. Buat Entri Bertajuk ::: Pencarian Blog Kemas, Cantik dan Berinfomasi BY QISZANA

>> lihat di atas itu, berehhh


4. Pencarian Blog ada 3 kategori ::: Pertama : Blog Kemas …Kedua : Blog Cantik…Ketiga : Blog Berinfomasi. Jadi korang boleh pilih kategori apa yang korang nak masuk. Supaya senang nak qiszana pilih. ( Wajib )

>> nak masuk kategori Blog Kemas dan Blog Cantik (haha harus la perasan blog sendiri cantek :p)


5. Linkkan entri anda dekat sini beserta kategori yang dipilih.


ok, sudah selesai. harap cik qiszana sudi menjengah ke sini. ok, boleh balik rumah dahhhhh. yayy!





May 28, 2011

makanan sehat utk anak kita

selamat petang korang! ^__^

tetibe sahaja mahu berkongsi pasal makanan sehat utk anak. alhamdulillah sejak Miqael mula belajar makan umur 6 bulan, makanan dia aku masak sendiri. biar la takde masa pon tapi adalah wajib buat bubur sendiri utk miqael. letak ayam ke ikan ke daging ke asal nampak macam lazat kire ok la tu hihi..

eh tapi kan memula dulu memang dah plan kalau miqael 6 bulan ingat nak beli la Heinz ke Neslac bubur tu ke kan. senang je nak buat. tarok air panas, kacau kacau, kasi makan kat anak. semudah A B C! tapiiiiiii dan dan la pulak pakar pemakananan kanak kanak cakap tak elok bagi makan anak anak yang nak membesar ni dengan makanan seperti itu. banyak keburukan dari kebaikan. macam macam la dia cerita. terus berazam nak masak sendiri haha! tapi for breakfast maseh la lagi kasi miqael biskut heinz tu hihi.. kadang kadang kasi makan oat with prune campur sket dgn susu. cuma utk lunch and dinner aku masak je sendiri. senang je pun masak bubur. setiap hari tukar bahan, hari senin ayam+carrot, selasa ikan+broccoli pastu rabu lain pulak sampai la ahad. naseb baik la miqael ni jenis pemakan. jadi macam berbaloi la masak sendiri walaupun masuk opis terlambat.


sekarang pun macam macam resipi sehat utk anak anak kat internet. salah satu website adalah ini:
annabelkarmel. sedap sedappppp resipi dia! nyummy!

jadi, mari memasak sendiri untuk anak kita! yay!



May 27, 2011

si garang

Miqael ni garanggg. nanti ni dah besar jadi abang yg garang? (sila lihat tu aku tulis abang, ABANG ok. maksudnya next year baby girl ah. haha berangan bb girl kau ni!)

macamana la tak kata dia garang kan. sebulan lepas pegi melawat sepupu yang dapat baby. kebetulan sepupu suami dia pon datang bawak anak. miqael macam excited nak berkawan. tak reti duduk diam dah. ok fine, takpe la kan nak berkawan maka lepaskan la dia. lepas tu dia merangkak pegi kat baby girl nama Nuha pastu sampai je depan Nuha, dia jerit kat budak tu. jerit macam ni "ahhhhhhhhh". kuat ok, satu rumah dengar suara dia aje. semua dah ketawa tapi baby girl tu menangis ok, menangissss! terus je amek miqael daripada meneruskan aktiviti menjerit beliau. tapi dia taknak. dia nak jugak berkawan kawan. lagi Nuha menangis, lagi la Miqael jerit kuat kuat. apekah motiffff??? terus nuha taknak kawan dengan Miqael huhu.. anak ummy ni tak reti berkawan dengan girl eh sayang? nanti ah ummy ajar eh. Nuha nampak je Miqael mesti nanges. fobia terus dengan Miqael huhu.. tapi ada je baby boy jugak kat situ tapi Miqael macam terlebih excited dgn Nuha. memana je Nuha pegi mesti Miqael nak jugak kacau Nuha. hish, Miqael ni tau. terus la suruh dia kawan dengan baby boy tu. seb baik dia nak kawan dengan baby boy tu. yang tak tahan tu dengan baby boy tu Miqael kan Miqael kannnn, Miqael KISS mulut baby boy tuuuuuu!! siap pegang tangan baby boy tu ok pastu kiss baby boy tu haha! terus la abah dia cakap "ok, balik ni kite tgk Kardashians" haha! tetibe abah dia takot Miqael berlawanan arus haha! dan dan kasi tgk Kardashians padahalllll sebelum ni diharamkan ok anak dia tgk cerita cerita mcm tu haha!


ada lagi kejadian tapi ni kat klinik. bawak Miqael pegi klinik sebab dia selsema ke demam hari tu. kelupaan. macam biasa lepas jumpa doktor, haruslah tunggu luar amek ubat kan. masa sesi menunggu tu Miqael elok je duduk dgn ummy. diam je dia lentok lentok kat ummy. tiba tiba! ada budak ni menages tak tau la sebab apa. menagis kuat jugak. tiba tiba jugakkkk, Miqael beria ke depan kan badan dia pastu dia jerit "ahhhhhhhhh". ya Allah! anak aku ke tuuuuuuu??? dua tiga kali dia jerit sambil pandang kat budak tu. lagi la budak tu nangesssss. aku takot nak pandang muka bapak budak tu. kot kot bapak dia buat muka ke kan. dah la klinik tu senyap je kan. kompem la suara dia dengar kuatttt. nurse tu ketawa beria HAHAHAHA! orang sekeliling semua ketawa tapi abah dan ummy macam errrrrrr nak mintak maaf ke tak ni? ummy memang tunduk je pandang Miqael tak pandang dah kiri kanan. segan ok segannnnn (T_T)

lagi satu Miqael ni kalau orang peluk dia kuat kuat taknak lepaskan, dia rimas tapi tak kuat la kan nak lepaskan diri. senang je cara dia nak lepaskan diri. dia tarik rambut no mercy punya. pastu suka sembur sembur. abes la kene air liur dia. tangan suka lepuk lepuk muka orang. kuat jugak dia lepuk. ni mentang mentang dah ada 6 gigi, suka gigit orang. kalau dia geram suka hati nak gigit. ummy dah biasa dah kene gigit. kat pipi la, peha la, bahu la, dagu pon dia nak gigitttt!

Miqael adalah tak heran kalau kene marah ok. ada dia kesah? bulatkan la mata pon, tinggi kan la suara pon, ada dia kesah???? dia marah kita balik ada. buat buat babab dia, boleh tak dia bantai kite balik! kalau cakap "hep,hep" nanti dia pandang muka kite pastu ketapkan bibir sambil buat suara "hmmm,hmmm". tak jadi nak marahhhh.

macam macam la anak ummy ni, haish~


si garang nak tido


rambut cacak si garang. sikat macamane pun tetap la gitu. dari tepi macam ok la jugak. dari depan tengokkkkk pingsan!


senyum senget




May 23, 2011

kisah duka

lama sangat tak ke sini. Miqael tak sehat jadi tak dapat nak ke sini. alhamdulillah Miqael dah sehat sekarang, jadi boleh singgah sini. Teruk jugak Miqael sakit tapi tak la teruk yg amat, tapi masih jugak dlm kategori itu huhu..


jumaat, 6 Mei 2011

on the way balik kerja, my hubby call bitau Miqael muntah muntah non-stop. apa lagi, fast and furious la bawak kereta kan. tak pernah pon dia muntah2 mcm tu. sampai je terus g klinik. doktor cakap asma sbb miqael sesak nafas masa tu. kesian tahap tgk dia bernafas :'(. doktor suruh amek gas. ok fine, amek gas. pastu balik rumah tak kurang apa pon. langsung! incik suami nak bawak g hospital terus sbb dah taknak buang masa g klinik. sampai je hospital, pembantu doktor kot check miqael pastu terus cakap dgn kawan dia "ni confirm la ni". aku dah macam confirm ape niiii? pastu tanya beliau, "confirm ape ye ni??". dia pon jawab "tak pe puan, meh ikut saya". tetibe takot ok. dia terus je bawak kitorg g wad separa kritikal. KRITIKAL?? eh kenapa niiii. masa tu tak sedap hati sangat sangat walopon separa krikital kan. doktor pon datang check then doktor cakap ada virus infection so kene amek darah then x-ray. doktor nak check kalau kalau sampai lung virus tu. masa tu rasa macam nak pitammmm. masa amek darah tak boleh tgk. dgr je la suara Miqael nanges :'(. tak dapat tahan dah airmataaaaa. encik sharizal dan puan hameezah menanges nanges. sedih dgr suara diaaaaa. lepas settle amek darah n x-ray, doktor ckp masuk wad. maka bermalam la kat wad. amek gas brape kali ntah. sian Miqael... esoknya doktor cakap boleh keluar. gembira! tapiiii.....








ahad, 8 mei 2011

Miqael dikejarkan ke hospital semula. sakit yang sama, sesak nafas. malam tak boleh tido, nanges je sebab tak boleh bernafas dgn baik. macam hari tu jugak, masuk wad. semalam je lepas tu keluar balik. balik tu macam biasa je, nampak ok sket tapi bile tengok bebetul memang tak macam selalu dia bernafas.



sangat suka tidur cenggini. semua nurse lalu tanya "memang dia tidur macamni ke?" haha


rabu, 11 mei 2011

bangun je pagi Miqael rengek rengek. tak pernah pon dia macam ni. selalu bangun pagi mesti terus duduk pastu senyum. kali ni takkkk. dia rengek rengek tak selesa pastu dengar nafas dia wheezing. hati tak sedap. terus ajak suami g hospital. macam sebelum ni masuk wad krikital lepas tu masuk wad pemerhatian. dan terus kene tahan wad. doktor semua macam hairan. ye la kan, brape kali keluar masuk dah. kesian anak ummyyyy! kali ni lain sikit. petang dalam pukul 4, Miqael merengek tanpa henti. taknak minum susu, taknak makan langsung dari pagi! memang pelik. lepas tu mak datang melawat. mak cakap muka Miqael pucat semacam. aku memang dari tadi tak sedap hati. terus panggil nurse bitau Miqael satu hari ni tak makan, tak minum. tetibe semua doktor datang. ntah ape diorg cakap terus tolak katil Miqael ke wad kritikal. ya Allah! jantung aku memang berenti kejap. doktor pakar datang check Miqael. terus suruh nurse kasi Miqael bantuan oksigen. masa tu memang Miqael macam ikan atas darat. tak sanggup nak ingat :'(. satu badan berwayar bagai. nurse sedut kahak dia. kesian tahap! tapi masa tu memang tetibe ada kekuatan. tenangkan Miqael kejap. masa tu tak nanges dah. memang rasa nak tolong dia. doktor cakap "kite tengok macamne lepas ni ye. saluran pernafasan dia dah sempit. oksigen pun bawah 80. so kite kene pantau lagi". tu ok lagi doktor sorang ni explain. doktor pakar yang sorang ni lagi sedap dia jawab bile aku tanya macamane keadaan Miqael. dia boleh cakap "kite tengok kalau ada magik ke". pastu muka serius je. kau rasa nak pukul tak doktor tu? tak membantu langsung jawapan dia! naseb baik la aku tgh bersedih kalau tak memang dengan mesin oksigen tu aku hampok kepala doktor tu. terus aku tanya doktor melayu lagi hensem itu. doktor hensem tu cakap "keadaan dia ok, better than tadi. cuma saluran pernafasan dia maseh ada bunyik sikit. insyaAllah dia akan ok". haaaa kan sedap macam tu. sedap je dengar.. lama jugak Miqael kat wad krikital. dua malam kat situ. lepas tu doktor cakap keadaan dia dah ok sikit jadi dipindahkan ke wad lain sebab ada pesakit lain nak guna bilik tu. semua doktor kenal Miqael huhu. ni semua pasal kejadian kelam kabut itu. ada doktor tu siap jumpa Miqael pastu cakap "hai Miqael, dah senyum dah dia.. semalam satu wad kecoh pasal dia tau" huhu..

kesian anak ummyyyy :'(


alhamdulillah lepas 3 hari, Miqael sehat dah. kalau dah sehat memang tak boleh tengok la lasak dia macamane, peramah dia macamane huhu.. doktor doktor sangat rajen melayan keperamahan miqael. kalau doktor datang nak check pastu dia tido time tu memang la doktor hampa haha. Miqael sangat suka senyum sesuka hati kat orang. tak paham motif senyum dia. senyum dia siap dgn lidah lidah keluar haha. pastu bila nurse ke doktor datang check, diam je dia sebab kepoh nak tau doktor ke nurse nak buat ape kat dia. abah dia cakap Miqael kepoh macam ummy. ok fine abah!

sekarang baru faham perasaan ibu bapa yang ada anak anak kecil yang sedang sakit. ni baru sakit macamni aku dah tak boleh tahan. apatah lagi yang teruk dari ni. ya Allah, jauhkanlah! masa Miqael sakit tu memang rasa macam nak tukar badan. biar la aku yang sakit. sedih, sebak, pilu, sayu, semua semua lah perasaan ada. di sebalik kejadian ni jugak, ada hikmah besarrrr. alhamdulillah di atas perubahan itu, terima kasih Allah :)



lepas keluar wad, miqael masih ada lagi selsema sikit dan kahak dia pon belum abes lg. tanya doktor macamane nk buat dgn kahak dia ni. doktor cakap nanti kahak tu baik sendiri. kesian tengok miqael, kalau bernafas dgr bunyi kahak tu :(. mak cadang g ubat homeopathy. dulu dulu masa kekecik, tiap kali demam panas, aku rajen kene sawan tarik haha. ada satu hari tu masa kekecik, kat majlis kawen tetibe aku sawan tarik pastu ada doktor homeopathy letak ubat bawah lidah aku dannnn terus lepas tu alhamdulillah tak kene sawan tarik dah. jadi aku macam peraya dengan perubatan homeopathy ni. ok, tanpa buang masa aku bawak miqael g berubat homeopathy kat Damansara uptown. then doktor kasi ubat utk selsema, kahak dan asma. guess what?! dalam masa dua hari selsema dan kahak Miqael hilang! alhamdulilah :). harap harap asma yang doktor cakap tu takde dah. next checkup nanti akan tau result asma tu. nak tau apa itu homeopathy? baca ni kejap :

Rawatan homeopati lebih terkenal dengan rawatan secara semulajadi ' tanpa menggunakan sebarang dadah atau drugs, racun atau kesan sampingan'

Setiap ubat homeopati adalah bebas dari kesan sampingan kerana kesemua 100 % ubat-ubat homeopati telah ditapis atau disaring dengan membuang semua toksid yang yang tinggal hanyalah kuasa ubat sahaja.

Homeopathy terkenal merawat pesakit untuk penyembuhan. Mencari akar umbi penyakit dan memberi ubat-ubat yang betul-betul serasi atau tepat dengan gejala penyakit.



alhamdulillah Miqael kembali sihat. aktif seperti dulu. garang bukan main!


** ummy, abah sangat sayanggggg Miqael! kiss kiss! **



salam takziah

sayu hati bila tengok berita tanah runtuh di Rumah Anak Yatim dan Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa. tapi bila tengok gambar kat bawah ni, sejuk je hati. anak kecil yang depan tu comel sangat sangat! semua serba putih, suci je kan :). insyaAllah mereka mereka akan ditempatkan di syurga Allah, amin..

Al-Fatihah buat anak anak yang terkorban.. kepada keluarga mangsa, saya ucapkan takziah..




p/s: Miqael dah beransur sehat dah. alhamdulillah :)

May 5, 2011

zaman muda remaja

haha! ok intro kene gelak dulu baru mula menulis. macam kelakar bila ingat balik zaman muda remaja. zaman masa form 3. masa tu kan zaman PMR maka haruslah pergi tuisyen kan. kata nak dapat 8A kan. nan ado dapat 8A! haha. bazir duit mak ayah kan aku ni. takpe tu bukan tajok sebenar.

nak cerita ni, dulu masa tuisyen ada seorang budak lelaki india telah terjatuh chenta pada gadis yang sedang menulis post ini. nak buat macamna... tak de budak melayu nak jatuh cinta kat aku, budak india pon india lah heheh. boleh tak masa tengah cekgu ajar kat depan tu dia pas satu surat. biasa la dulu takde handphone maka surat menyurat la kalau nak luahkan isi hati hihi. waktu rehat je, dengan pantas pegi toilet sbb nak baca surat tu. masa tu siap ajak geng g toilet nak baca surat ramai ramai haha. biasa la ayat dulu dulu musti cakap "saya suka kat awak" la "saya cinta awak" la apa la kan. tapi ada satu ayat ni memang macam nak lempang pon ada. dia cakap eh tak dia tulis "kalau awak sudi terima saya, saya sanggup masuk ISLAM" boleh takkkkkkk????
ehhhh korang ingat aku terima keeeee. masa tu zaman hingus hingus manade masa nak bercinta niiiiii :p. tak kan la aku nak terima kan. tak bukan sebab dia india ke apa memang tak boleh la kan. eh tak boleh la, tak bolehhhh. plus dia dah ada girlfren ok. pastu siap cakap nak putus pulak dgn gf dia haha! klaka eh zaman dulu dulu. nampak sgt kurang kematangan disitu hihi.

esok pegi sekolah, gf dia usha ketat je kat aku. ehhhh bukan aku ok yang gatal gatals dgn boyfren kau. tak kan la dengan budak melayu ni pon kau nak herannn. sirius ok dia marah. memang tak la aku nak rasa bersalah kan. what for? please ok. rupa rupanya memang betol dia clash dgn gf diaaaa haha! abes tu semua budak india kat skolah tau dia suka akuuuu haha! budak india kelas aku siap sampaikan salam. eh budak india yang aku tak kenal pon siap sampaikan salam? apa niiiii??? sampai la abes sekolah aku buat dunno je kan.

sekarang niiii? dia bekerja kat kedai yang aku selalu renew road tax tu ok. kedai pak sedara dia rasanya. aku selalu tengok dulu sebelum aku masuk. kot kot dia ada ke kan. tak moh ah jumpa. tapiiiii semalam, semalammmm adalah tak boleh nak elak. beria intai intai dulu tengok dia ada ke tak. ok selamat dia takde, fuh! eh tidak laaaa dia adaaaa! tak boleh la nak patah balik. dah masok dalam dah niiii. ok takpe, lemparkan senyuman je ah. senyum kerbau kot aku senyum tu. terus tak pandang dia sampai keluar pintu tuuu. naseb baik dia pon tak pegi kat aku nak borak borak. selamat kau. tak pon mesti dia rasa menyesal kenapa la dia boleh terjatuh cinta dgn budak niiii haha!

ok tu je nak cerita. tetibe teringat hihi.


May 4, 2011

menjelir jelir

pagi tadi macam biasa lepas masakkan bubur utk miqa, lepas mandi kan dia baru hantar dia pegi rumah babysitter. tapiiiii boleh tak ummy dia adalah terlajak nak bawak miqa pegi opisssss! naseb baik tak masok highway lagi kalau takkkkk jenuh la nak pusing jauh haha! kenapa ntah boleh terlupa nak hantar si kecil ni pulak. beria borak borak dengan dia sampai la terlupa. lain kali Miqael ingatkan ummy laaaaa. gelak gelak dua beranak dalam kereta eh tak la tipu, ummy dia je gelak, Miqael muka sirius! eleh tau la rindu kat cucu makcik raja tuuuuu. fine la ummy terlupa tadiiii.

Miqael adalah sangat suka menjelirkan lidahnya. wah sekarang lagi la sakan suka main lidah. keluar masuk lidah tu. hish ape punye mainan niiii.

abaikan rambut yang tak serupa rambut itu. bila rambut nak lebat ni Miqaellll (T_T). rambut dah la takde kan pastu rambut yang sikit tu suka la tercacak cacak. dah macam Albert Einstein dahhhh (T_T)



kalau cakap "mana mata, mata mana?" nanti dia buat macam ni :

comot comot akibat sedang makan bubur lazat yang dimasak ummy :p

----------


minum air sampai tumpah tumpah kat baju lepas tu taknak tukar baju. nak mainnnnn je.


che' de belanja lunch kat the apartment.
kan dah kata mesti kene ada duck itu. mana mana pegi kene bawak supaya dia duduk diam sikit huhu.

---

hari ini adalah kebosanan di opis (O_o)




May 1, 2011

sikit je tak banyak


hello peeps! :)

hari ni adalah hari buruh kan tapi orang ini sedang bekerja T_T. tapi takpe, dapat update blog yang sudah bersawang labah labah. pemalas bukan main nak update blog. nak mula tu adoiyaiiiiiii...


ok, hari ni terrr rajen sikit maka boleh tulis sikit sikit. sikit je tak banyak.


pertama:

miqael dah nak masuk sembilan bulan next weekkkk! hoyeahhhh!!! sekejap je dah sembilan bulan. lepas tu setahunnnn. lepas tuuuuu 18 tahunnnn.


baru baru ni hero ummy kene ruam panas. abes satu badan bintik2 merah. dah tak skin baby dah. kasar je :(. miqael adalah kuat berpeluh. satu rumah merangkak tanpa kenal erti penat. kite yang tengok ni yang penat. siap suruh dia berehat jap. tapiiiiii takmoh pulak dia ni. nak jugak merangkak sampai takde tempat nak pegi dah. haish. plus miqael tak boleh sangat dengan cuaca panas melampau. cuaca panas adalah menakotkannnn. ok, ok, lepas ni kite pindah London ok sayang haha!
tapi sekarang alhamdulillah dah ok dah sikit. sapu calamine lotion kat badan dia. naseb baik miqael tak merengek rengek pasal ruam tu. lepas ni tak boleh la kalau rumah takde kipas yang kuat nanti ruam panas jadi lagi huhu.. takponnnn harus la pasang penghawa dingin! kenapa la kulit omputih sangat anak aku nihhhhh T_T


oh ya! sekarang sudah pandai berdiri tapi stand with the support la mcam kerusi ke meja ke. belom boleh stand alone. suka berdiri pegang meja tv tu lepas tu kaki jengket jengket nak tengok ada apa atas meja. pastu kalau dia geram, dia capai la barang atas meja tu. lepas tu campak bawah haha! suka bukak laci la almari la. mengendap dalam almari nak tengok apa ada. naseb baik tak amek barang dalam almari. mengendap je ok sayang, jangan sepahkan barang dalam almari tuuuu. miqael suka tengok orang menggosok baju. beria ok dia tengok, mata tak berkelip. dan sekarang nampak je iron dia pegi kat iron tu pastu buat buat macam menggosok haha! suka hati kau je nak hihi.

itik itu kawan Miqael. ada satu itik besar teman mandi, 3 baby itik dibawa kemana sahaja. teman baik donk!


kedua:

tetibe adalah teringin makan laksa sarawak. tapi tak reti buat pes laksa sarawak. maka kene beli la kan. setelah puas mengoogle akhirnya! dah jumpa dah org sarawak yg menjual pes itu dan boleh pos ke sini. yayyy! slurp slurp! harap harap la sedapsss


kalau korang teringin jugak, sila beli di sini :)



ketiga:

road tax dah mati 18/4 hari tu. lepas tu pegi renew lepas tu adalah terkoma 3 jam sekejappppp. road tax adalah rm987! eeeeee mahallllll. tu la kau, sape suruh langgar bontot kereta lancer la sylphy laaaaa! len kali langgar la beskal ke kan T_T


ok dah sekian. nak tulis sikit je tak banyak hihi


happy labor day
u ollssss! see u soon! ;)


Mar 17, 2011

TSUNAMI

baru je sebentar tadi incik suami mensend emel pasal tsunami. kandungan emel adalah seperti di bawah. tetibe rasa macam betul je blogger tu tulis. adalah sedikit marah pasal kartun ultraman kene tsunami tu. ok fine, tak perlu kot nak berlawak pasal tsunami di Jepun tu. tsunami ok TSUNAMI! bukan tiramitsu! tau tak tsunami itu adalah menyeramkan. malam semalam baru je aku mimpi tsunami kot. gile seram! tapi naseb baik terselamat la kan. seb baik mimpi tauuuuu! memang bila terjaga je macam bersyukur sangat sangat! eh memang seram. seram dia tak boleh nak cakap. naseb baik mimpiiii. terus bile bangun, cancel nak gi bercuti ala ala romantik di pulau pulau. rasa nak duduk kat rumah tak keluar keluar.

ok, korang sila baca di bawah itu:


Ada tiga sebab kenapa aku marah.


1. Penyataan Rosmah Mansor mengenai tragedi gempa bumi dan tsunami di Jepun. Rosmah Mansor menyatakan bahawa malapetaka tsunami dan gempa bumi di Jepun itu berpunca dari kelalaian negara Jepun melaksanakan pembangunan mesra alam. ‘Kelalaian negara Jepun melaksanakan pembangunan mesra alam‘. Aku terkejut dengan penyataan kau. Bukan itu saja, aku malu, dan marah. Kalau kau nak tahu, negara Jepun sangat mengambil berat dalam hal alam sekitar terutamanya apabila melibatkan sebarang projek pembangunan dan teknologi. Kami pelajar engineering di Jepun sangat diberi penekanan terhadap kesan pembangunan terhadap alam sekitar oleh lecturer kami. Teknologi Eco sangat digalakkan oleh kerajaan. Kau tahu, kerajaan Jepun beri duit kalau kau beli barang yang menggunakan teknologi Eco dan menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. Aku dapat 5000Yen sebab beli TV Sony yang Eco. Kerajaan kita ada? Dimana teknologi mesra alam yang Malaysia gunakan? Di sini, kami kongsi duit beli kereta Prius. Ya, kereta hybrid. Kenapa? Sebab cukai kereta hybrid lebih murah! Inilah negara Jepun yang kau cakap ‘lalai melaksanakan pembangunan mesra alam’. Aku rasa semua sudah maklum kenapa gempa bumi boleh berlaku. Ya, kerana pergerakan plet pada kerak bumi. Gempa bumi di kawasan laut boleh membawa kepada tsunami. Itu general knowledge. Takkan benda mudah itu pon kau tak tahu. Aku malu dengan kau. Budak Jepun yang masih di tadika pon boleh jawab.

2. Kartun Ultraman lari dikejar tsunami dalam Berita Minggu.



Aku marah dekat Berita Harian. Aku marah dekat kartunis Zoy. Woi, kalau nak bergurau ada limit tahu tak. Bagi kau, mungkin isu ini kelakar. Boleh dibuat gurauan. Tetapi tidak bagi kami yang berada di tanah Jepun ini. Isu gempa bumi dan tsunami tak boleh dibuat main. Orang Jepun sendiri mengambil serius pasal gempa bumi. Hatta gempa bumi berskala 1 pun, ada makluman dekat TV untuk memberitahu rakyat Jepun tentang gempa bumi yang bakal berlaku atau yang sedang berlaku. Ini soal nyawa. Di mana budi bicara orang Melayu? Di mana kesopanan dan kesusilaan yang diucap dalam Rukun Negara? Atau kau buat-buat lupa? Berita ini sudah masuk CNN. Satu dunia boleh tahu. Kau tidak berada di sini, bolehlah mengambil ringan pasal gempa bumi, tsunami dan hujan asid. Tetapi tidak bagi kami di Jepun. Tolong, tolong, tolonglah sensitif sikit sebab di Jepun ini pun ada rakyat Malaysia

3. Berita mengenai status keselamatan Maria Ozawa dalam Kosmo!



Kau bimbang pasal Maria Ozawa? Wadahel? Dalam berjuta orang di Jepun ini, Maria Ozawa jugak kau nak laporkan. Kenapa? Maria Ozawa memainkan peranan penting dalam hidup editor Kosmo? Maria Ozawa membantu untuk menaikkan industri hiburan di Malaysia?
Apa kau nak jawab bila ada budak kecil yang peka dengan isu gempa bumi di Jepun membaca laporan tersebut dan bertanya: “Ayah, Maria Ozawa tu siapa?” “Mak, porno tu apa?” Apa kau nak jawab? Aku tanya kau. Kesimpulan Aku kecewa dengan Rosmah. Aku marah dengan Berita Harian. Aku geram dengan Kosmo! Insiden kali ini menunjukan di mana Malaysia berdiri dalam membantu negara Jepun menghadapi dugaan kali ini. Satu sahaja yang aku cukup risau. Bagaimana Jepun akan melihat Malaysia selepas ini? Aku takut rakyat Jepun akan memandang serong terhadap Malaysia. Sebab pihak pertama yang akan terkena tempias ini ialah rakyat Malaysia di Jepun. Ya, termasuk aku. Aku takut. Apa nak jawab kalau member aku tanya? Apa aku nak jawab kalau sensei aku tanya? Aku masih belum ada jawapan. Notakaki: Maaf sekiranya perkataan dan kosa kata dalam entri ini kasar. Notakakilagi: Aku tidak salahkan kerajaan Malaysia. Cuma aku harap kerajaan lebih telus dalam menangani isu ini sebelum terlambat. Lagilaginotakaki: Aku risau sebenarnya. Risau dengan gempa bumi. Risau dengan isu yang melibatkan Malasysia ini. Semoga semuanya berakhir dengan cepat.

sumber : pinjam jap eh awakkkk, tq!


**
ya Allah, jauhkan lah keluargaku, saudaraku, sahabatku dan Malaysia dari di timpa bencana seperti itu..amin.

Mar 4, 2011

panas! panas!

panas! panas!

owh, ini bukan cerita panas mahupon cerita skandal artis artis. hati panas nihhhhh, panassssss.

hari ni bekeje malam maka tadi isyak kat surau opis la kan. masa sedang solat tetibe henpon kakak sebelah ni bunyi. dia dh abes solat maka dia pon angkat la. ok fine, takpe. tapiiiii kenapa nak borak kt situ jugak????!! hello, tak nampak ke ramai yg sedang solat? semua sedang solat tapi dia dgn selamba beborak mcm takde orang dalam surau. aku yg kat sebelah ni dh tersasul sasul baca Fatihah. ok fine nak borak tapi pegi la kt belakang tu ha. borak la sampai lebam. ni tak, elok je dia borak kt sebelah orang2 yg sedang solat ni ha. serius aku mcm hangen lalu aku pon buat2 batuk. eh eh tak faham jugak. maseh lagi dia beria borak. sampai selesai aku solat baru la dia stop! ya Allah! masa tu memang hati panasssss. rasa macam nak nasehat pon ada. tengah solat hati siap cakap lagi, "kenapa la takde org tegur kakak niiii". lepas ni jgn harap nak solat sebelah kakak itu lagi. TIDAK! TIDAK AKAN!




susu ILHAM



korang pernah dengar susu ilham? ok, yang tak pernah dengar takpe. meh sini nak cerita ceriti. susu ilham ni kira mcm susu formula tapiiiiii dia dicampur dengan ksimis, kurma dan badam DANNNNN terapi Al-Quran :). dan susu ni dari susu paling mahal tu, susu Pediasure! pediasure setin tu dah rm90++! mahal hal halll!

dengar je pasal susu ni hati terus macam nak cuba susu ni. macam sedap pulak. tapi susu ni utk baby 1 tahun hingga 3 tahun dan 4 hingga 7 tahun sahaja. kalau baby korang 6 bulan ke atas, dah boleh minum susu ni. Miqael dah nak masuk 7 bulan kan. memang tersangat la nak cuba susu ni. ada kawan dah beli susu ni. dia try kasi anak dia minum. dan dia cakap alhamdulillah anak dia suka plus! anak dia tidur dengan nyenyak di malam hari sampai subuh. tak bangun malam dah sebab lapar nak susu :).

Miqael maseh lagi menyusu badan tapi kalau hari bekerja kene jugak la campur susu formula. dalam sehari tu ada la sekali, dua kali dia minum susu formula sebab stok tak cukopppp. kalau ummy dia cuti, susu formula u hiasan je la hihi. ummmy dia 'bijak' sangat tak buat stok masa pantang haha! takpe, takpe, next baby takkan dah terjadi seperti ini. pasti buat stok punya hihi. susu formula tu pon lambat pulak nak abes sebab dia jarang minum kan. lepas abes kang, nak try kasi Miqael susu ilham :).

kalau korang nak tau pasal susu ilham ni, sila kilk sini >> ILHAM




Mar 1, 2011

hari pertama

ok sekarang sudah bermula lah. hari ini adalah hari pertama ma maaa. ada lagi 29 hari lagi. banyaknyaaaaa.

hari ni adalah hari pertama mengganti puasa hihi. memang niat nak ganti puasa bila Miqael dah start makan. jadi dia tak bergantung sgt dengan susu ummy ni. dah makan senang sket. takde la dia lapar nanti :).

makanya, bermula 1 Mac 2011, saya, hameezah haminah rasit bermula mengganti puasa. semoga tabah menghadapi ujian haha macam tak pernah puasa pulak. ok, selamat maju jaya kepada diri sendiri!

dua puluh sembilan hari lagi!

Feb 25, 2011

hujung minggu itu

ok memang dah lama tapi nak cerita jugak. last weekend eh tak jugak, kira weekend yang 12/2 tu. weekend itu sedikit kesibukan. sabtu adik ipar bertunang dan ahad ada kenduri kawen kat pulau indah. hari sabtu tu jugak fati berkawen tapiiii tak dpt pegi sebab adik ipar bertunang. sorry eh fatiii huhu.. nak bercerita adalah panjang dan kebetulan pula adalah sedang kemalasan menaip tapi hati mahu menulis maka kita tengok gamba je ok hihi

shima @ SIL mentunang :)

sebelum ditunangkan hihi. itu cincin risik sik sik :)






mari menshow off cincin hihi




shima dan suami eh bakal suami heheh ;p

miqael anak ummy takde rambut :p






ina sandingan
tahniah inaaaaa :)


beria ok Miqael tengok ina haha! fine, ummy tau aunty ina cantek hari itu :)



abah & miqael :)


ok, sekian :)