Mar 1, 2012

begedil perisa kari dan kek cokelat

hari ni masakkan miqael begedil perisa kari. harap harap miqa makannnn. memula nak buat ikan merah kukus tapi limau yilek. pastu macam tak best nak buat kukus. maka masakkan dia begedil ni.

begedil ni belom goreng lagi. lunch nanti baru di goreng reng reng.


sama je macam kite kite buat begedil.

bahan bahan:
isi ikan merah
kentang
daun sup (ricik halus halus) *ricik eh?*
rempah kari

caranya:
kentang direbus.
isi ikan merah kukus/rebus.
satukan semua bahan (kentang yang dah rebus, isi ikan merah, daun sup, rempah kari) dalam satu bekas dan lenyek lenyekkan.
pastu bulat bulatkan seperti begedil.
dan goreng guna minyak jagung/unsalted butter.
ok siap!



kek ni adalah percubaan pertama. buat sebab kek ni kukus je takyah bakar bakar. ye la..., i kan takde oven T__T. bile ntah nak beli. haih.

ni miqael pun tolong jugak ni. siap teman ummy sampai pkol 11 malam. dia tolong tengok je lepas tuuuuuu sedap je dia celup jari jari dia kat topping kek ummy. penat ummy sapu sapu topping tu tetibe ehhhh pap! jejari kecil itu pon menyinggah di kek cokelat ummy yang lazat itu. nasib baik dia tak jilat jari tu. dia kan penggeli haha. dah celup jari dia lepas tu rengek rengek suruh basuh. miqa...miqa...

ok yang penting sekali kek ni lazat uolsss. gile lah boleh bukak kedai kek ok haha harapannn.

tapi incik suami cakap sedap! hihi



No comments:

Post a Comment